Volkswagen ID.4 wyposażony w inteligentne zawieszenie Tenneco ukończył w rekordowym czasie wyprawę na południowoamerykański wulkan

Skokie, Ill., 27 maja 2022 – Międzynarodowy kierowca rajdowy Rainer Zietlow i Volkswagen ID.4 GTX crossover wyposażony w technologię Monroe Intelligent Suspension® CVSAe firmy Tenneco ukończyli niedawno wyprawę na południowoamerykański wulkan Cerro Uturuncu, ustanawiając przy tym światowy rekord. 18 maja Zietlow poprowadził model ID.4 z napędem na cztery koła po nieutwardzonej drodze kopalnianej, osiągając wysokość 5816 metrów (19 081 stóp), ustanawiając tym samym rekord Guinnessa w kategorii największej wysokości osiągniętej przez całkowicie elektryczny samochód osobowy. Uturuncu to uśpiony wulkan znajdujący się w prowincji Sur Lípez w Boliwii.

Kierowany przez Zietlowa model ID.4 GTX jest niemal identyczny z modelami ID.4 dostępnymi w sprzedaży w salonach Volkswagena. Półaktywne zawieszenie CVSAe, dostępne na rynku zarówno w crossoverach ID.4, jak i sedanach ID.3, nieustannie dostosowuje się do zmieniających się warunków drogowych na podstawie danych dostarczanych przez szereg pokładowych czujników kontroli jazdy. Kierowca może wybrać preferowany tryb jazdy, od komfortowego po sportowy, za pomocą znajdującego się w kabinie kontrolera.

„Naszym celem było pokazanie, że elektromobilność może być skuteczna nawet na ekstremalnych wysokościach” – powiedział Zietlow, który jest obecnie pięciokrotnym rekordzistą Guinnessa.

Kierowca i jego trzyosobowy zespół korzystali z sieci naściennych stacji ładowania Enel X Way, aby ładować pojazd podczas trasy z Argentyny do bazy w Boliwii. Zespół przeszukał wiele gór Ameryki Południowej w celu znalezienia trasy, która umożliwiłaby pobicie poprzedniego rekordu wynoszącego 5771 metrów (18 933 stóp) bez użycia wyciągarki i innych urządzeń pomocniczych.

Modele ID.4 wyposażone w inteligentne zawieszenie Monroe zdobyły wiele wyróżnień, w tym tytuł Światowego Samochodu Roku 2021. Zietlow niedawno ukończył 97-dniową podróż przez Stany Zjednoczone na dystansie 35 770 mil (57 554 km), ustanawiając tym samym rekord Guinnessa w kategorii najdłuższej podróży pojazdem elektrycznym w jednym kraju.

„Technologia CVSAe zwiększa wrażenia z jazdy, zarówno w mieście, jak i w bardziej wymagającym terenie – a nie ma większej przygody niż wyprawa na wulkan” – powiedział Henrik Johansson, wiceprezes i dyrektor generalny działu Advanced Suspension Technologies. „Gratulujemy Rainerowi i naszym przyjaciołom z Volkswagen AG i podzielamy ich wielką dumę z imponujących osiągnięć ID.4”.

Odwiedź stronę: www.vwid4-highaltitude.com i www.monroeintelligentsuspension.com i dowiedz się więcej.

Zietlow poprowadził model ID.4 z napędem na cztery koła po nieutwardzonej drodze kopalnianej na wysokość 5816 metrów (19 081 stóp), ustanawiając rekord Guinnessa w kategorii największej wysokości osiągniętej przez całkowicie elektryczny samochód osobowy.

Międzynarodowy kierowca rajdowy Rainer Zietlow i crossover Volkswagen ID.4 GTX wyposażony w technologię Monroe Intelligent Suspension® CVSAe firmy Tenneco ukończyli rekordową wyprawę na południowoamerykański wulkan Cerro Uturuncu. ​

Aktualizacje w Twojej skrzynce pocztowej

Klikając "Subskrybuj", potwierdzam, że zapoznałem się z Polityka prywatności i wyrażam na nią zgodę.

Więcej o Monroe Intelligent Suspension

O Tenneco

Tenneco jest jedną z czołowych ogólnoświatowych firm działających w obszarze projektowania, produkcji i sprzedaży produktów motoryzacyjnych dla klientów na rynku oryginalnego wyposażenia i rynku wtórnym. W 2021 roku osiągnęła przychód ze sprzedaży w wysokości 18 mld dolarów i zatrudnia około 71 000 członków zespołu w ponad 260 oddziałach na całym świecie.  Działając za pośrednictwem naszych czterech grup biznesowych, Motorparts, Performance Solutions, Clean Air i Powertrain, Tenneco przyczynia się do postępów w dziedzinie globalnej mobilności, dostarczając rozwiązania technologiczne na zróżnicowane globalne rynki, w tym rynki pojazdów lekkich, samochodów ciężarowych, terenowych, przemysłowych i wyścigowych, a także na rynek wtórny.

Więcej na stronie www.tenneco.com.